Alpine CDA 9855 R czy Alpine CDA 9812 RB / Głośniki Impact

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Alpine CDA 9855 R czy Alpine CDA 9812 RB / Głośniki Impact

marcind, spokojnie, nie ten wyjazd to kolejny.

a co do dzieci to w kroscienku były, do Rowów tez sięwybierają nawet Berni z maluszkiem ejdzie tak więc ... do następnego wyjazdu

Alpine CDA 9855 R czy Alpine CDA 9812 RB / Głośniki Impact

Posiada ktoś takowe? Mam dylemat i nie wiem które, puki co bardziej skłaniam się w strone 9855. Parametry niemalże identyczne, a i dużo nowsze. Oba do obejrzenia na www.alpine.com.pl

Facet z car audio w Szczecinie polecił mi głośnki (na przód) firmy Impact - miał ktoś może z nimi jakieś doświadczenie?

I jeszcze jedno, wiem, że było ale tak przy okazji...
    Czy różnica w wytłumieniu drzwi... takim całkowitym, włącznie z wnętrzem blachy, a takim zewnętrznym, tylko pod tapicerką jest istotna? W sensie czy ktoś miał okazję porównać i obiektywnie ocenić, np. na przykładzie takich samych samochodów - octavia

Komentarz

• Adamu
      L&K
      • 2006
      • 1384

czego oczekujesz od radia? IMO nie brał bym żadnej....9855 to 9815 w innej budzie

z tym wytłumieniem to pomyśl sobie jakby grała kolumna głośnikowa jeśli miałaby front normalnie z MDFu ale boki i tył z PETu.

głośników impact nie znam

Komentarz

• arci9
        RS
        • 2004
        • 2007

Zamieszczone przez Adamu
        czego oczekujesz od radia? IMO nie brał bym żadnej....9855 to 9815 w innej budzie
        A czemu uważasz że 9815 to złe radio?
        985X z tej seri radyjka nie mają najlepszej opini, niby im nowsza konstrukcja tym producent mniej się przykłada, ale seria 981x, czyli 9815, 9813 i 9812 to jeszcze IMO przyzwoite radia.
        Sam mam 9813 i chyba pierwsze radyjo , które mam prawie dwa lata i choć raz już chciałem je zmienić to nadal używam i nie narzekam.Ma kilka fajnych funkcji, jak opóźnienia czasowe, zwrotki cyfrowe, obsługa suba, i eq. parametryczny,3xRCA po za tym dosyć szybko czyta mp3 np. w porównaniu do pionka 7400mp no i gra bardzo przyjemnie

Komentarz

z tym wytłumieniem to pomyśl sobie jakby grała kolumna głośnikowa jeśli miałaby front normalnie z MDFu ale boki i tył z PETu.
          potrafie sobie takie rzeczy wyobrazić, zastanawialem sie tylko czy ktos moze porownywal...

a co do radia, mowiono mi, ze 9855 to raczej nowsze 9812 a nie 9815, i ma porownywalne parametry, a nawet troche lepsze, z tad tez moja pytanie, konkretnie o te 2 radia

Komentarz

• arci9
            RS
            • 2004
            • 2007

Zamieszczone przez david
            a co do radia, mowiono mi, ze 9855 to raczej nowsze 9812 a nie 9815, i ma porownywalne parametry, a nawet troche lepsze, z tad tez moja pytanie, konkretnie o te 2 radia
            Znając do tej pory Alpiny mógłbym założyć się, że im wyższa ostatnia cyfra tym wyższy (czyt.lepszy) model.....
            I IMO tak do tej pory było, ale właśnie seria 985X jest chyba porąbana i inne założenia zrobili producenci z Alpine, wydaje mi się , z tego co kiedyś studiowałem te radyjka, że 9855 jest lepiej wyposażona od np. 9856, albo i nawet 9857.... :?: a może poprostu wyższe modele 9856, 9857 mają kilka innych rzeczy niż 9855 ale za to 9855 ma też kilka fajniejszych niż wspomniane.... :?:

Wiem, że to zamotane ale takie mam wybrażenie po tym co kiedyś zaobserwowałem. :wink:

David, ja osobiście polecam 9813 lub 15 (głównie inny wyświetlacz), 9812 jest uboższy od tych dwóch wymienionych: Inny EQ (5 stopniowy)w 9811 tylko basy i soprany regulujesz,Zwrotka w 9812/15 możesz regulować szerszy zakres, także dla Suba (w 9811 tego nie ma) itp.

Komentarz

• Adamu
              L&K
              • 2006
              • 1384

Zamieszczone przez arci9
              czyli 9815, 9813 i 9812 to jeszcze IMO przyzwoite radia
              są atrakcyjne, co prawda brzmią średnio, ale mają procka. Jednakże w tym przedziale cenowym można kupić 7894 (nieco tańsze) lub 983x jak sie uda znaleźć w dobrym stanie

a za nowe 9855 na pewno kupi sie używane 9835 i kasy zostanie....

ja mam naka 45z i brzmieniowo aplinka 9812 wysiada. (system pasywny)

imo
              9835 *****
              7984 ****

9815/13 **
              9812 *

9855

gwiazdkami zaznaczyłem stopień podobania mi się - bardzo subiektywny.
              kup 9815/13 zaoszczędzisz dołożysz do wzmaka.

co do drzwi to przerobiłem motyw z wygłuszoną tapicerką i pustą blachą. obecnie mam całość oklejoną. jest lepiej, nic nie brzęczy, nie faluje (teraz brzęczą mi tylne drzwi )

Komentarz

Toście mi teraz w glowie namieszali. Niestety jak narazie zdania na ten temat sa rozbierzne.

Adamu, wzmacniacz juz mam, skrzynke i tyl tez, przod tez mialem, ale ze starym autem poszlo... i teraz dylemat

9835 malo jest, 3 na allegro i dosc drogie, ale fajne ;D

i nie wiem czemu, ale chcialbym cos nowszego?

Komentarz

• Adamu
                  L&K
                  • 2006
                  • 1384

Zamieszczone przez david
                  Niestety jak narazie zdania na ten temat sa rozbierzne
                  rozbieżne.

podaj proszę,

1. preferencje muzyczne
                  2. budżet
                  3. dokładnie co już masz nabyte drogą kupna

Komentarz

rozbieżne, faktycznie

1. Wszelakie tj; house, trance, chillout, rock. zalezy od nastroju
                    2. Chciałbym się zmiescic w 1200 za radio i 500, no ewentuaaaaaaaalnie 600 za glosniki w drzwi
                    3. Nabyte droga kupna mam...
                    - wzmacniacz Kenwood KAC-8401
                    - 'jajka' 9x9 Infinity 9603i
                    - bass Earthquake DB-12R osadzony w skrzyni zamknietej

pozniej moze jeszcze bede chcial podpiac przod pod wzmacniacz, a na bass zakupic jakiegos monoblocka

Komentarz

• herman
                      Rider
                      • 2005
                      • 456

Male OT ale w temacie

Kolega ma sprzedanie jakbys sie zdecydowal, gwarantuje ze towar 1 klasa 100% sprawny

Pozdrawiam
                      --------------

Komentarz

• Nexus6
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4847
                        • Volkswagen

Zamieszczone przez david
                        9835 malo jest, 3 na allegro i dosc drogie, ale fajne ;D
                        dobry sprzet trzyma cenę, a 9835 akurat udało się Alpinie jak mało co po 2000 roku

Zamieszczone przez david
                        nie wiem czemu, ale chcialbym cos nowszego?
                        w takim razie zainteresuj się sprzętami Clariona i Kenwooda - produkty tych firm z roku na rok brzmią coraz lepiej

co do zakupionego sprzetu - pozbądź się go (może ktoś to kupi)

i cała kasę zainwestuj w:
                        1. porządne wytłumienie drzwi i położenie porządnej instalacji
                        2. wymarzony "samograj"
                        3. głośniki - zestaw odseparowany na przód - coś z klasy do 300 Euro

i gwarantuje ze na początku nie bedzie Ci brakowało wzmaka i suba :diabelski_usmiech
                        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

Nexus6, czemu sie pozbyc? jezeli chodzi o piec i bass jestem zadowolony wzmak ma wedlug mnie bardzo dobra regulacje i ladnie gra. ale to moje zdanie...

herman mam na uwadze to radio, nawet o malo co nie zadzwonilem celem negocjaji :twisted:

Komentarz

• Nexus6
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 4847
                            • Volkswagen

david, skoro pasuje Ci ten sub i wzmak do niego to "o gustach sie nie dyskutuje" :diabelski_usmiech

pozostają "jajka" do pozbycia się :szeroki_usmiech

Komentarz

• Adamu
                              L&K
                              • 2006
                              • 1384

herman, przeciez ta 9855 to prawie nówka - używana pół roku, chęc sprzedazy moze swiadczyc o tym ze mu sie nie podoba.....i nie tylko jemu :diabelski_usmiech

Komentarz

Nexus6, no niestety, car audio, w przeciwienstwie np do forum technicznego ma to do siebie, ze tu gust niedojz, ze ma w ogole cos do powiedzienia, to nie rzadko od niego wszystko zalezy

a pytam tak z ciekawosci... masz jakies konkretne zastrzezenia czy po prostu nie podoba ci sie jak to gra?

a jajka jak jajka... szału nie robia :twisted:

wracajac do radia...
                                - JVC HD SH99
                                - Clariony np 848
                                - Kenwood np 7031
                                - pionek 77 albo 88
                                zasugerowano mi rowniez i te modele

Komentarz

• Nexus6
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 4847
                                  • Volkswagen

david, spora rozbieżnoiść brzmieniowa w tych propozycjach - musisz niestety sam odsłuchać

Komentarz

• herman
                                    Rider
                                    • 2005
                                    • 456

Zamieszczone przez Adamu
                                    herman, przeciez ta 9855 to prawie nówka - używana pół roku, chęc sprzedazy moze swiadczyc o tym ze mu sie nie podoba.....i nie tylko jemu :diabelski_usmiech
                                    Witam

To nie jest powodem spzredaży, bo radio gra naprawde reweacyjnie..Kolega dal za nie ponad 2 tys zł...a sprzedac chce bo: zmienił autko na passata i chce navigacje sobie zalozyc, a cenowo wyglada to tak ze za to radio ma navi i dlatego sprzedaje..A ze troszke taniej niz inne to z checi szybkiej sprzedaży
                                    --------------

Komentarz

• Adamu
                                      L&K
                                      • 2006
                                      • 1384

herman, to było takie retoryczne pytanie, no offence.

W niemieckim autohifi to radio otrzymało wysokie noty. Co kto lubi, ja ma nieco inny gust i tyle. jedni przykładają uwagę do ficzersów inni szukają zupełnie czegoś innego.

Komentarz

Nexus6, Szczecin... dziura zabita dechami, jedyna wiez z tramwajami... nie wierze, ze moglbym to wszystko tu gdzies odsluchac, a o tym zeby warunki byly porownywalne to juz nawet nie ma mowy

zbierajac opinie, rowniez z innych forow, 9812 wydaje sie byc najbardziej chwalonym modelem, ale temat radia pozostaje otwarty i chetnie czekam na propozycje

Komentarz

• Nexus6
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 4847
                                          • Volkswagen

Zamieszczone przez david
                                          zbierajac opinie, rowniez z innych forow, 9812 wydaje sie byc najbardziej chwalonym modelem, ale temat radia pozostaje otwarty i chetnie czekam na propozycje
                                          IMO Clarion 848/Kenwood 808/ Pionek 88 - będą lepszymi propozycjami

odrazu mówię, nie jestem fanem nowych Alpin i podchodzę do nich dość krytycznie :szeroki_usmiech

Komentarz

pioneer 88 drogi, za duzo jak dla mnie, jest tylko jeden na allegro za 1700, nigdzie indziej nie znalazlem kogos kto by sprzedawal taniej, ale chetnie bym go wciagnal

Komentarz

• Samiec
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 4287
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez david
                                              9812 wydaje sie byc najbardziej chwalonym modelem, ale temat radia pozostaje otwarty i chetnie czekam na propozycje
                                              Nie to zebym narzekal na swoja 9812 :wink: ,ale z tej serii to bym wziol 9813/9815 (maja troche wiecej przydatnych funkcji).
                                              TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

Samiec, jakie na przyklad?

Komentarz

• arci9
                                                  RS
                                                  • 2004
                                                  • 2007

Zamieszczone przez david
                                                  Samiec, jakie na przyklad?
                                                  David , pisałem Ci na pierwszej stronie:

Zamieszczone przez Arci9
                                                  David, ja osobiście polecam 9813 lub 15 (głównie inny wyświetlacz), 9812 jest uboższy od tych dwóch wymienionych: Inny EQ (5 stopniowy)w 9811 tylko basy i soprany regulujesz,Zwrotka w 9812/15 możesz regulować szerszy zakres, także dla Suba (w 9811 tego nie ma) itp.
                                                  [ Dodano: Pią 26 Sty, 07 12:33 ]
                                                  Pewnie jakieś jeszcze gadżety by się znalazły: np. sam panel w 9813 jest srebny, a w 9813 jest czarny , jest Dimmer, można wybrać czy Sub gra mono/stereo w 9813/15

To tak na szybko co jeszcze znalazłem w manualu

Komentarz

Pracuję...